zondag 25 november 2012

AVI- niveau


Beste ouders, 


Het AVI-niveau werd opnieuw afgenomen bij jouw kind. Vrijdag hebben we hen dan ook verteld wat ze nu behaalden.  De meesten zijn één of twee niveaus gestegen en een deel van de leerlingen behoudt hetzelfde niveau van eind eerste leerjaar.  Vooral bij die laatste groep voelden we wel die ontgoocheling:  ze hebben zo veel geoefend en toch zijn ze er  niet op vooruit gegaan. Hoe kan dat?

We hebben hen uitgelegd hoe zo'n test gaat : je leest een bepaalde tekst, De tijd die je daarvoor nodig hebt én het aantal foutjes dat je leest worden genoteerd en bepalen je AVI-niveau.
Maar sommige kinderen lezen heel juist, maar traag. Vooral  het tempo  bepaalt  de uitslag. 
 Wel even meedelen dat de  kinderen geen klok of chrono te zien krijgen. 

Sommige kinderen lezen misschien al moeiteloos   AVI 5 of 6 terwijl de test nu aangeeft dat ze eigenlijk nog maar AVI 3 hebben. Geen nood: laat ze maar boekjes lezen met dat hoger niveau.
Zo lang ze begrijpen waarover het gaat en zolang er niet al te veel woorden in voorkomen die ze niet kunnen lezen, mogen ze zeker op dit niveau verder lezen. (er wordt ook gesproken over de regel van 5: niet meer dan 5 moeilijke woorden per blad.)

We zijn er ons van bewust dat de AVI-test zeker niet alles zeggend is.
Er bestaat ondertussen al een nieuwe leestest die zich minder focust op het puur technisch lezen  en meer op  het begrijpend lezen. Die zal  vanaf dit schooljaar in klas 1 gebruikt worden. 

Nog even aangeven wat een beetje de norm is: 
eerste leerjaar :  AVI 1-2-3
tweede leerjaar : AVI 3-4-5
derde/vierde  leerjaar  / AVI 5-6-7-8-9

We hebben er verder toch ook de nadruk op gelegd dat de meesten van de klas ongelooflijk hard hun best doen en  al heel veel gelezen hebben.   Zo veel zelfs dat onze cadeautjesdoos al veel lichter weegt !

Nog vragen of opmerkingen?  Je weet ons wel te vinden.


groet, 
Isabelle en Griet

vrijdag 9 november 2012

belangrijke weetjes

- In de maand november helpt Griet als extra ondersteuning in de lagere klassen.( Cassandra neemt vanaf december deze taak over.) Hierdoor verloopt de duo-baan iets anders.
In de voormiddag staat Isabelle in de klas. In de namiddag Griet. En dit voor een drietal weken.

- woensdag 14 november : geen school ( ped. studiedag)

- op donderdag is er halve klas sport : nrs . 12 - 22 . Pas op ! Wees op tijd ! We verzamelen 8.20u. om te vertrekken.

fuif

Hoera! Het is bijna zover!


Nog even en we kunnen uit de bol gaan!
Eerst is het de beurt aan onze kroost. Kinderen die willen, kunnen verkleed (maar zonder maskers!) naar hun eigen fuif komen (een klein cadeautje ligt op je te wachten). 
Na de fuif is er nog net wat tijd om de kids ergens onder te brengen en eens aan onszelf te denken J.
We verwachten  jullie voor een avond met fantastische muziek! De deuren gaan open vanaf 20.30 u. Om 22u brengt een coverband heerlijke rocknummers.
Onze eigen Steven neemt voor en na het optreden plaats achter de draaitafel om het beste van zichzelf te geven. Natuurlijk zijn ook vrienden en kennissen welkom.
Ook nog vermelden dat er braadworsten zullen verkocht worden.
Het wordt een gezellige bedoening waar we hopelijk nog jaren over napraten!
Alle helpende handen worden tijdens het werk gesoigneerd met gratis drank!
Natuurlijk willen jullie nu zo snel mogelijk kaarten aanschaffen. Goed nieuws! Vrijdag na het forum kan je nog kaarten verkrijgen aan voorverkoopprijzen!
Tot dan!

Het fuifteam!                

vrije teksten over de bosuitstap


We gingen naar het bos en we hebben over bijen geleerd. 
Thibo was de koningin. je had een poetsbij en je had een werkbij en nog veel andere bijen. 
En we hebben in het kasteel gegeten.
Nathan 

Dinsdag 6 november gingen we naar het bos in beernem. Marieke gaf ons uitleg over de honingbij. supertof;
Let op : hier komt de uitleg : als een bij in de winter in zijn holletje zit, dan horen ze een geluid. Dan denken ze: het is zomer of lente omdat ze de zon zien. maar het is een muis die de honing komt stelen.  En hup, ze zijn er aan. ze vallen dood omdat de kast omvalt.
Noor

Op stap naar Bulskampveld. 
De honingbij.
We hebben een wandeling gemaakt in het bos. Na het eten hebben we uitleg gehad van Marieke over de honingbij. Marieke weet heel veel over de honingbij omdat ze imker is. Om het een beetje leuker te maken , heeft Marieke borden gezet en we moesten achter de kar bijtjes nadoen. Marieke reed met de kar en als we het bord gevonden hadden, mochten we er achter lopen en we moesten spelletjes spelen. Zoals in twee rijen staan en naar het potje lopen. in het potje zit er bloem. En in het potje met bloem, zitten er nectar bolletjes. Er was ook memorie en andere dingetjes. Het was een heel leuke dag Marieke.
Phebe

We zijn naar bulskampveld geweest en we hebben paddenstoelen gezien en we hebben over de bij geleerd. Dat was leuk. we hebben honing geproefd.
Thibo 

We hebben naar de bijenkast geweest. Maar er kwamen geen bijen uit. En op het laatst hebben we honing gegeten. Het was heerlijk. Het was super leuk. We mochten ook naar het speelpleintje.
Naomi 

Op dinsdag 6 november gingen we naar het bos. Het bos heette bulskampveld. We leerden van de bij. We leerden veel bij. Zoals honingbijen die darren zijn of werkbij, haalbij en één koningin. Dat was Thibo .
Fran 

Thibo was de koningin van de bijen. En een man heet dar. Het was dinsdag 6 november. het was in Bulskampveld. Marieke heeft ons uitleg gegeven. ze is een imker. Er zijn verschillende taken bij de bijen : poetsbij, wachtbij en nog vele andere. We hebben ook op het speelplein gespeeld.
Janne 

Thibo was de koningin van de bijen en hij had een witte stip. De stip verandert elk jaar. Je hebt blauwe, rode, groene en witte stippen.
Leon N.

De koningin is de baas van de bijen. Zij doet niets anders dan eitjes leggen. De dar is een mannetjesbij. Die is lui. De vrouwtjes doen al het werk. Bijvoorbeeld de poetsbij, de wachtbij, de haalbij, de verzorgster. Dat vind je in Bulskampveld in Beernem bos. De uitleg is door Marieke. Die uitleg was 6 nov. De honingbij zijn nuttige dieren hoor. Het speelplein was tof. Super hoor.
Ze gaan dood van de kou.
Elise 

Op 6 november gingen we naar het bos. hzet was in Beernem. We hadden uitleg van Marieke over de bijen. Er bestaat een koningin en de dar is lui. Een dar is een mannetjesbij.
Elonie

We hebben een project over kriebelbeestjes en we zijn naar het bos geweest. Thibo was de koningin. 
Freek

Thibo was de koningin. We mochten honing proeven. Er is een poetsbij, larf, haalbij en verzorgster. Er waren paddenstoelen in Bulskampveld .
Mike

We zijn naar Beernem geweest. Ik heb veel bij geleerd. We hebben over de bij geleerd. Het is geen gewone bij. Het is een honingbij. De honingbij is de enige bij die honing kan maken. Er zijn haalbijen, poetsbijen, verzorgbijen en nog andere bijen. Het was leuk toen we honing op onze vinger mochten.
Michelle

Er zijn verschillende bijen. Bijvoorbeeld de poetsbij of de wachtbij. De larven zijn de babytjes. En er is maar 1 koningin. Er is geen koning.
Nouk

We zijn dinsdag 6 november naar het bos geweest. En daar was een mevrouw. We hebben geleerd over de bijen. We hebben honing geproefd.
Rune

Dinsdag 6 november hebben we van Marieke over de honingbij geleerd. Marieke is imker. de jongsbij is een dar. Alleen de meisjesbijen werken. We hebben elfenbankjes gezien en we hebben paddenstoelen gezien.
Ella

In Bulskampveld heeft Marieke verteld over de honingbij. Zij is een imker. En in de voormiddag hebben we paddenstoelen gezocht. We hebben een vliegenzwam gezien.
Jannelies 

Dinsdag zijn we naar het bos geweest. We hebben veel paddenstoelen gezien. We hebben super veel giftige paddenstoelen gezien. En als we van het speelpleintje kwamen, hebben we super veel paddestoelen gezien. Dan zijn we naar school geweest.
Ward

 We zijn naar het bos geweest. We hebben eerst gezocht naar paddenstoelen en nog veel meer. Dan zijn we op het speelpleintje geweest. Dan zijn we gaan eten in de toren. Dan was er daar een gids. Ze heette Marieke. Ze heeft ons heel veel geleerd. Thibo was de koningin. Iedereen kreeg een taakje zoals haalbij, wachtbij, dar en nog veel meer.
Silke

Een dar is lui zoals een koningin. maar de koningin moet eitjes leggen zodat er larven komen. Zo komen er meer werkbijen bijeen. En dan zijn ze met veel meer.
Aafke

6 november zijn we naar het bos geweest. We hebben paddenstoelen gezien. We hebben een rondleiding over de honingbij gehad van Marieke .
Luka 

Thibo was de koningin. En de koningin is de baas van de bijen. ze zegt wat de bijen moeten doen van heel belgië.Ze wonen op planten.
Leon V.

dinsdag 6 november 2012

zoem zoem de geheime koffer

Vandaag leerden we veel bij over bijen. In Bulskampveld vertelde Marieke onze gids heel wat weetjes over de honingbij.





Volgers