zondag 25 november 2012

AVI- niveau


Beste ouders, 


Het AVI-niveau werd opnieuw afgenomen bij jouw kind. Vrijdag hebben we hen dan ook verteld wat ze nu behaalden.  De meesten zijn één of twee niveaus gestegen en een deel van de leerlingen behoudt hetzelfde niveau van eind eerste leerjaar.  Vooral bij die laatste groep voelden we wel die ontgoocheling:  ze hebben zo veel geoefend en toch zijn ze er  niet op vooruit gegaan. Hoe kan dat?

We hebben hen uitgelegd hoe zo'n test gaat : je leest een bepaalde tekst, De tijd die je daarvoor nodig hebt én het aantal foutjes dat je leest worden genoteerd en bepalen je AVI-niveau.
Maar sommige kinderen lezen heel juist, maar traag. Vooral  het tempo  bepaalt  de uitslag. 
 Wel even meedelen dat de  kinderen geen klok of chrono te zien krijgen. 

Sommige kinderen lezen misschien al moeiteloos   AVI 5 of 6 terwijl de test nu aangeeft dat ze eigenlijk nog maar AVI 3 hebben. Geen nood: laat ze maar boekjes lezen met dat hoger niveau.
Zo lang ze begrijpen waarover het gaat en zolang er niet al te veel woorden in voorkomen die ze niet kunnen lezen, mogen ze zeker op dit niveau verder lezen. (er wordt ook gesproken over de regel van 5: niet meer dan 5 moeilijke woorden per blad.)

We zijn er ons van bewust dat de AVI-test zeker niet alles zeggend is.
Er bestaat ondertussen al een nieuwe leestest die zich minder focust op het puur technisch lezen  en meer op  het begrijpend lezen. Die zal  vanaf dit schooljaar in klas 1 gebruikt worden. 

Nog even aangeven wat een beetje de norm is: 
eerste leerjaar :  AVI 1-2-3
tweede leerjaar : AVI 3-4-5
derde/vierde  leerjaar  / AVI 5-6-7-8-9

We hebben er verder toch ook de nadruk op gelegd dat de meesten van de klas ongelooflijk hard hun best doen en  al heel veel gelezen hebben.   Zo veel zelfs dat onze cadeautjesdoos al veel lichter weegt !

Nog vragen of opmerkingen?  Je weet ons wel te vinden.


groet, 
Isabelle en Griet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers