zaterdag 20 februari 2010

samenvatting van ons project :"feesten"

Weetvragen project feesten 2de leerjaar


Tijdens het project feesten brachten we een heleboel boeken mee uit de bib. Met één boek gingen we aan de slag om weetvragen over ons project te vinden : “ Waarom is de paashaas geen hond? “ Vragen van en voor kinderen over feesten – door L. van den Berg.
Een boek vol met vragen over allerlei feesten.
Iedereen van de klas zocht een vriendje uit om op ontdekking te gaan in het boek. Per 2 kwamen de kinderen bij de leerkracht om een vraag uit te kiezen die hen het meeste aansprak. De vraag en het antwoord werd aan elkaar voorgelezen. Daarna kwamen de kinderen het met eigen woorden vertellen aan Griet of Isabelle. Het resultaat van die samenvatting kan je hier lezen. Dit zijn onze vragen :


1.Waarom laten ze witte duiven los op een trouwfeest en geen kanaries?

Een witte duif is het symbool van eerlijkheid en vrede. De trouwers beloven elkaar om geen ruzie te maken en eerlijk te zijn.

Bo en Stien

2. Waarom viert de familie feest na een begrafenis?

Om nog eens samen te denken aan de tijden waarin ze nog leefden. Aan de droevige en de leuke dingen.

Casper en Gilles

3. Waarom zetten we een kerstboom?


De germanen ( mensen van vroeger ) geloofden dat in de groene bomen de goede geesten woonden. Wie wil er nu in een kaal huis wonen? Daarom versieren ze het huis met hulsttakken. En daarom zetten wij kerstbomen.

Anna en Eline

4. Waarom steken we vuurwerk af op nieuwjaar?

Vroeger dachten de mensen dat er boze geesten kwamen toen er iemand ziek was. Die boze geesten moesten weggejaagd worden bij het nieuwe jaar. Daarom maakten ze veel lawaai en vuurwerk.

Tim en Jef

5. Wat doen al die pompoenen bij de voordeur op Halloween?

Vroeger waren de mensen heel bang van boze geesten. Ze dachten dat de boze geesten op zoek gingen naar eten. Daarom zetten ze een pompoen aan de deur met enge gezichten. De geesten waren bang en kwamen niet meer binnen.

Merel en Izabo

6. Wanneer vieren we moederdag? Altijd op dezelfde dag?

We vieren moederdag op de 2de zondag van mei. Maar sommige mensen vieren dit op 15 augustus. Dan is het feest van Maria.

Zoë en Bieke


7. Waarom vieren we zoveel feesten?


We vieren een verjaardag om weer te denken wanneer je geboren bent. Mensen vieren feest om te denken aan vroeger. Ze denken aan het einde van de oorlog. Ze willen tonen dat ze gelukkig zijn.

Tsigane en Lies


8. Waarom zie je op 21 juli het leger op straat?

Er is op 21 juli nationale feestdag. Er is een grote stoet langs het paleis. Het leger, de politie en de rijkswacht komen voorbij.
Er zijn ook vliegtuigen die rook spuiten in de kleuren van de belgische vlag. Het leger is er om mensen te helpen en te beschermen.

Vikas en Rune

9. Waarom geef je op Valentijnsdag bloemen aan je liefje?

Omdat je erop verliefd bent, misschien wel een heel klein beetje. De romeinen vierden ook valentijn. Alle namen van de meisjes stopten ze in een doosje. Een jongen trok een naam en de jongen gaf haar bloemen. Ze vierden samen feest.

Gentil en Siebe

10. Wat vieren we op 11 en 21 juli ?

Op 11 juli vieren we het feest van de vlamingen. Dan hangen ze de vlag met de vlaamse leeuw op.
Op 21 juli vieren we de nationale feestdag. Dan wapperen de belgische vlaggen. Het is het feest van alle belgen : de vlamingen, de walen en de duitssprekenden.

Jannes en Fiel

11. Wat is Halloween?

In Engeland en Ierland vierden ze eerst halloween. Dan is het naar Amerika gegaan en nu kennen wij dat ook.
Ze dachten dat dode mensen op zoek gingen naar eten. Ze wilden die geesten wegjagen en daarom maakten ze vuur en verkleedden ze zich als heksen, vampieren of spoken.

Luka en Thomas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers